Agile Leven #1: WHY

Dit is het eerste deel van mijn boek ‘Agile Leven’. Het boek schrijf ik ook Agile. Dat wil zeggen, elke drie weken publiceer ik een deel van mijn boek (en stiekem is dat best eng). Hiermee hoop ik nog tijdens het proces feedback te ontvangen op mijn ideeën, verhalen, en wat je maar kunt bedenken. Feedback is welkom in de comments, of via @agileleven op Instagram.

Veel leesplezier!

Voorwoord

“Wat wil je later worden?”, vroeg de juf,

‘t was in de derde klas.

Ik keek haar aan en wist het niet,

‘k dacht dat ik al iets was.

Toon Hermans

Toen ik in de zomer van 2015 afstudeerde hadden de meeste van mijn studiegenoten al een baan. Ik niet. Het leek mij geen goed idee om te gaan solliciteren en op de vraag; “Dus Rowan, wanneer kun je starten?”, vertwijfeld te reageren met “Ergens begin 2017?”. Een wereldreis van anderhalf jaar was de reden dat mijn eerstvolgende startdatum zo ver in de toekomst lag.

Die reis rond de wereld heeft mij en mijn vriendin langs Indonesië, Thailand, Sri Lanka, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, en the USA gebracht. Natuurlijk kon het thuisfront dit volgen op social media. 

Bij terugkomst in Nederland moesten we allebei op zoek naar een baan. Volkomen begrijpelijk dat degenen die ons hadden gevolgd zich af vroegen hoe we in godsnaam aan een ‘normaal’ leven moesten wennen. Er werden dingen naar ons hoofd geslingerd als:

 • “Nu gaat het echte leven beginnen.”
 • “Zoiets maak je maar één keer mee, Rowan.”
 • “Dat heb ik nou ook altijd nog willen doen.”

Het gekke is dat ik dacht dat het echte leven allang begonnen was. De map waar alle filmpjes en foto’s van de wereldreis in staan heet niet voor niets “Wereldreis #1”, want er komt nog een #2. De mensen die zoiets ook “altijd nog een keer wilden doen” begreep ik ook niet want dit waren geen 90-jarigen in een hospice maar mensen in de bloei van hun leven. 

Fast forward naar juni 2018. ‘Eigenlijk ben ik van plan om een aantal jaar te werken en vervolgens een periode niet te werken.’, vertelde ik tijdens de slopende Beyond Banking hackathon tegen een van de mensen uit mijn team. Zonder dat ik er zelf verder over na had gedacht vertelde ik verder dat dit op het ritme in de Agile manier van werken lijkt. Een periode van werken wordt altijd vergezeld door momenten waarop je terugkijkt op wat je hebt gedaan, verbeterpunten zoekt, en je volgende periode van werk inplant. 

Het idee om Agile te Leven heeft mij sindsdien niet meer losgelaten. Agile Leven werd mijn roze olifant en ineens zag ik overal boeken, artikelen, verhalen, tekenen aan de wand die mij steeds meer redenen gaven om hier serieuze aandacht aan te gaan schenken. 

Ik zie het als een uitstekend alternatief op het constante werken, rusten op de beperkte vakantiedagen die je gegund zijn, en richting het einde van je leven pas met pensioen gaan. Ik zie het als een kans om een korte feedback loop in je leven te introduceren waardoor je al veel eerder en veel bewuster met doelen bezig bent die écht belangrijk voor jou zijn, zowel zakelijk als privé. Ik zie het als een verandering van perspectief waarmee mensen zichzelf niet meer voorbij lopen en opbranden. 

Het is ook logischer om in een wereld waar de dingen steeds sneller veranderen een manier van leven te kiezen die je de ruimte geeft om te beslissen met welke veranderingen je mee wilt gaan, en welke veranderingen je links laat liggen. 

Op een zonnige februari middag in 2019, tijdens mijn jaarlijkse beoordelingsgesprek werd mij gevraagd wat de plannen voor de rest van het jaar waren. Op mijn notitieblok tekende ik een tijdlijn die 2019 moest voorstellen. Ik was behoorlijk zenuwachtig aangezien ik me had voorgenomen om tijdens dit gesprek voor te stellen dat ik een periode met onbetaald verlof wilde gaan. Mijn doelen voor februari tot juli had ik vrij snel op papier gezet maar toen werd het spannend.

“Vanaf augustus tot…”, ik pakte mijn pen en verlengde de tijdlijn een stukje zodat er ook ruimte ontstond voor 2020, “…januari 2020 wil ik eigenlijk met onbetaald verlof.”

In eerste instantie waren mijn managers, Nico en Dico, verrast. Net twee jaar in dienst en nu al met sabbatical? Maar nadat ik Agile Leven had gepitcht en had uitgelegd dat ik niet wilde wachten tot mijn pensioen om dit boek te schrijven, ook omdat ik niet weet of ik dat pensioen ooit wel haal, waren ze heel erg enthousiast. Ik kreeg direct toestemming om de boel te formaliseren. Wat een opluchting was dat! Mijn eerste pensioen, waarin ik mij ook nog eens volledig kon focussen op het schrijven van Agile Leven, was een feit. 

Jouw reis naar een Agile Leven bestaat uit drie delen en zeven stappen. In deel 1 lees je waarom Agile Leven relevanter is dan ooit. In deel 2 leer je aan de hand van zeven stappen hoe jij je leven ook wendbaarder kunt inrichten. Mocht je dus al overtuigd zijn dat je agile wilt leven, dan zou je direct naar deel 2 van dit boek kunnen bladeren. Jij wat tijd gewonnen, ik deel 1 voor saus geschreven. Tot slot blikken we in deel 3 terug op wat er in dit boek naar voren is gekomen en geef ik je nog wat laatste tips mee om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Ondanks dat je overal in het boek kunt beginnen en er dan toch nog iets nuttigs uit kunt halen raad ik je aan om gewoon bij het begin te beginnen. Ik heb het boek expres zo geschreven dat je het in een paar uurtjes uit kunt lezen en het jou hopelijk een verfrissende kijk op het (werkende) leven geeft, vergezeld van een aantal technieken om effectiever met jouw belangrijkste doelen aan de slag te gaan.  

Introductie

Op de middelbare school is het de bedoeling dat je zo rond je zestiende al kiest wat je de rest van je leven zou willen doen. Na een paar jaar studeren ben je dan klaar met die opleiding en is het tijd om een baan en industrie te kiezen waar je vervolgens nog bijna 50 jaar in kunt blijven werken. Er zijn een aantal redenen waarom ik denk dat een agile leven toekomstbestendiger is dan het gedateerde patroon van ‘leren – werken – pensioneren’. Deze redenen bespreek ik aan de hand van exact dat ouderwetse patroon:

 1. Leren
 2. Werken
 3. Pensioneren

Voor degenen die niet weten wat agile (adʒʌɪl) is; het betekent zoveel als wendbaar of lenig in het Nederlands. Iets wat we allemaal graag tot ons pensioen willen zijn. Als je tenminste nog steeds zelf je sokken aan wilt kunnen trekken op je 67ste. 

Aan het einde van dit deel vertel ik nog wat meer over Agile en waarom dit past bij een nieuwe manier van leven. 

Leren

The minute you understand that you can poke life, and that if you push something in, something will pop out the other side. That you can change it and you can mould it…that’s maybe the most important thing… Embrace it, change it, improve it, make your mark upon it. Once you learn that, you’ll want to change life and make it better. You’ll never be the same again. 

Steve Jobs 

Je begint met leren zodra je geboren wordt. Huilen hoefde je niet te leren, dat kon je meteen. Al het andere moest je zelf uitvinden: leren kruipen, leren lachen, leren praten, leren lopen, leren eten met mes en vork, leren op de peuterspeelzaal, leren op de basisschool, leren dat et cetera wordt afgekort met etc. In principe word je bij het merendeel van die leermomenten gestuurd maar zodra je naar de middelbare school gaat, kun je tot op zekere hoogte zelf kiezen wat je zou willen leren. 

Vanaf dat moment gaat leren met name over het maken van keuzes. Wat wil ik allemaal leren, waar wil ik me in verdiepen, wie wil ik zijn? En vooral, hoe kan ik daar achter komen? Het leven bestaat uit keuzes. Het is er een hele aaneenschakeling van. Zelfs als jij geen keuzes denkt te maken dan zijn er anderen die dat wel voor je doen. Elke keuze is een leermoment dat jou weer verder helpt.

Nog meer dan vroeger worden al die keuzes ook nog eens beïnvloed via reclame en sociale media.

The best minds of my generation are thinking about how to make people click ads 

– 

Jeff Hammerbacher

Waarom mogen we niet onder invloed rijden maar wel onder invloed keuzes maken? Zoals tijdens de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen is gebleken, kan er niet zo makkelijk met een blaastest gekeken worden welke beslissingen we helemaal zelf maken of wanneer we een duwtje in de rug hebben gekregen. 

Alsof het nog niet lastig genoeg is om onder invloed keuzes te maken moeten we ook steeds méér keuzes maken. Elk jaar wéér een nieuwe iPhone waar je uit kunt kiezen, nieuwe trends op Instagram, en elk jaar nog meer studies dan het jaar ervoor. 

Als puber wordt je al geacht om met je onvolgroeide brein, terwijl je nog geeneens alcohol mag nuttigen of autorijden, een keus te maken voor het leven dat je wilt hebben zodra je al die dingen wel mag. Het is dan ook niet zo gek dat één op de drie studenten niet eens door het eerste jaar heen komt.°1 Uiteindelijk doet meer dan de helft van de mensen ander werk dan waarvoor ze zijn opgeleid.°2 Het zou wel enorm knap zijn als je direct de juiste keus maakt en daarna niet meer hoeft te veranderen. In een agile leven worden de gevolgen van je keuzes periodiek en op een kortere termijn transparant gemaakt waardoor je veel sneller bij kunt sturen na het maken van een beslissing die niet heeft uitgepakt zoals gehoopt. 

Uit angst om maar niet de perfecte keus te maken stellen mensen (vooral millennials) deze nogal eens uit. ‘Keeping our options open’, zoals Pete Davis dit in zijn Harvard commencement speech zegt. De angst om iets te missen en daardoor juist iets te missen. Hij vergelijkt de keuzestress die de meeste mensen ervaren met de eindeloze stroom aan opties bij Netflix. Door alle opties te blijven overwegen kies je er uiteindelijk geen. Je neemt je verlies en gaat besluiteloos slapen. °3 Hoe vaak maak jij geen echte keus tussen meerdere uitnodigingen voor feestjes en ben je daardoor eigenlijk op allebei de feestjes niet echt aanwezig geweest? Ouders die hun kinderen langs drie verjaardagspartijtjes rijden helpen ook niet echt mee met het verminderen van de keuzestress.  

Durf een keus te maken en hier volledig voor te gaan. Spring in het diepe. Leer hiervan en kies vervolgens een ander zwembad, of een andere oceaan om in te springen. Als je bereid bent om te leren van je keuzes zit je voor je het weet helemaal op je plek. 

Tijdens de verschillende stappen uit deel 2 kijken we naar hoe en wanneer we al die verschillende keuzes onder de loep kunnen nemen. Wees gerust, daar zal blijken dat de leercurve als gevolg van de keuzes die je maakt, er eentje is van maximaal vijf jaar en dus geen vijftig. 

Werken

How do you stay motivated in the midst of everything that’s going on?

How do you build your personal momentum and how do you get in the zone? Right, and I’m glad you asked. 

– 

Disclosure

Als je gaat werken stop je met leren. Tenminste, zo ging het nog niet zo heel lang geleden. Je bent uitgeleerd en klaar om de komende decennia je beroep uit te oefenen. Leren doe je maar on-the-job. Een nadeel hiervan is dat je daardoor je kennis van een specifiek vakgebied alleen maar aan het verdiepen bent en geen bredere kennis meer opdoet van andere vakgebieden. Dit wordt ook wel het T-Shaped skills model genoemd, waar de horizontale streep je voor brede kennis staat, en de verticale streep voor je expertise in jouw vakgebied.°4 Gelukkig beginnen we steeds meer te begrijpen dat je eigenlijk heel je leven leerplichtig bent. Zeker nu de wereld zo veel sneller verandert. Bijna ieder bedrijf biedt tegenwoordig cursussen, trainingen, of e-learning modules aan om de kennis van mensen constant te blijven verdiepen én te verbreden. 

Dit is wel weer een extra verantwoordelijkheid die je, naast als je andere verplichtingen gedurende je werkende leven moet managen. Hup, nog een kegel erbij terwijl je al op een eenwieler zit en de drie kinderkegels, vijf vriendengroepenkegels, de familiekegel, de carrièrekegel, de schoonfamiliekegel, de financiële kegel (die in de fik staat), de sportkegel, de huwelijkskegel (die ook in de fik staat) en nog een paar hobbykegels in de lucht probeert te houden. 

Des te ouder je wordt, des te meer kegels je bewust en onbewust in de lucht zal houden. Ik hoop dan ook dat dit boek vooral aan nieuwe generaties wordt doorgegeven. Als ze gaan studeren, of afstuderen, zodat ze jong kunnen leren hoe je je leven agile inricht en je de juiste kegels in de lucht kunt houden zonder zelf op te branden. 

Burn-out

Als je maar vaak genoeg zaken opzij schuift die echt belangrijk voor je zijn, bestaat een verwijdering van alles wat je ooit plezier en energie gaf.

– 

Tony Crabbe

Het kan aan mijn omgeving liggen maar de afgelopen tijd hoor ik steeds vaker dat vrienden, kennissen, of collega’s met een burn-out of burn-out klachten thuis zitten. Hoe kan het toch dat er zo veel mensen op lijken te branden? Zie je zo’n ding eigenlijk aankomen, een burn-out? 

Het klinkt als een fenomeen van de laatste jaren maar de mensheid kampt al langer met problemen als gevolg van stress. Zenuwzwakte, repetitive strain injury, overspannen zijn, door de jaren heen zijn er veel verschillende termen geweest voor soortgelijke symptomen. Het onderscheid wordt gemaakt op wat de oorzaak van die problemen is.°5

Het komt er meestal op neer dat mensen teveel willen en doen (lees: kiezen voor alles en dus kiezen voor niets), vooral op het werk maar ook privé. We zijn streng voor onszelf, constant bereikbaar, en staan veel minder stil. Zestien procent van de werknemers geeft aan meerdere keren per maand psychisch vermoeid te zijn. °6 Ze jagen doelen na die zo ver van hun kernwaarden staan en zo weinig energie opleveren dat de balans wordt verstoord. 

Het is te vergelijken met je voedingspatroon. Door de jaren heen heb je vast en zeker een prima gevoel ontwikkeld voor het eten wat jij lekker vindt, wat jij belangrijk vindt, en wanneer je genoeg hebt gegeten. Af en toe probeer je wat nieuws in een restaurant, of uit een hip kookboek en leert daarmee continue meer over je eigen voorkeuren. Waarom laten we ons activiteitenpatroon dan bestaan uit teveel activiteiten en activiteiten die niet passen bij wat we ‘lekker’ of belangrijk vinden? 

Alhoewel ik geen burn-out expert of ervaringsdeskundige ben, heb ik de afgelopen tijd wel ontzettend veel gelezen over wat de oorzaken zijn en hoe een burn-out wordt behandeld. De reden daarvoor is dat ik bij veel mensen uit mijn omgeving helemaal geen burn-out had verwacht. Ik zie de burn-out een beetje als een ninja, kennelijk ziet bijna niemand hem aankomen. Nu bestudeer ik de werkwijze van die ninja zodat hij mij in ieder geval niet te pakken krijgt en we hem voor eens en voor altijd kunnen stoppen. 

Tijdens dat onderzoek heb ik al wel één positieve kant van de burn-out ontdekt: het is een gezonde reactie van je lichaam is op een ongezonde hoeveelheid stress. In stap 1 en 2 van dit boek gaan we naar jouw activiteitenpatroon kijken en in hoeverre dit werk past bij jouw waarden. Ik geloof dat je door daar regelmatig bij stil te staan veel eerder die broodnodige wake-up call krijgt en je dat telefoontje naar de huisarts dus achterwege kunt laten. 

Wendbaar talent

Iets anders wat tegenwoordig hoort bij het werkende leven: jobhoppen. Dit lijkt het nieuwe normaal geworden en ook vanuit de werkgever wordt er steeds wendbaarder omgesprongen met talent om bijvoorbeeld tijdelijk specialistische kennis in huis te halen of om het aantal vaste krachten niet te hoeven verhogen. Bedrijven werken met een groeiende flexibele schil (tussen de 20% en 40%) aan externen die in de volgende categorieën kunnen worden ingedeeld:°7

 • Contractanten
 • Gigsters
 • Consultants
 • Andere externen

‘Gigsters’ zijn wat wij ook wel jobhoppers noemen. Gemotiveerde mensen die ergens met een bepaalde purpose binnenkomen en nadat ze hun doelen daar gehaald hebben of verveeld zijn geraakt, gaan ze op naar de volgende ‘gig’. De mensen die in een van bovenstaande vier categorieën vallen hebben zelf al meer mogelijkheid om tussen projecten door even met pensioen te gaan maar hun groeiende aanwezigheid biedt ook kansen voor werknemers in een vast dienstverband. Aangezien bedrijven hun flexibele schil vergroten en er meer op projectbasis gewerkt wordt is er een flexibele kijk op het vaste dienstverband mogelijk. In principe kan iemand die in vaste dienst is er aan het einde van een project, of bij het behalen van een bepaalde mijlpaal, voor een langere periode tussenuit. Het gat wat hierdoor ontstaat kan ondervangen worden door de flexibele schil, of er kan een project gestart worden waar de expertise van die vaste werknemer niet direct nodig is. Op die manier hoeven vaste werknemers geen gigsters te worden om tussen de werkzaamheden door meer vrijheid te realiseren. 

In deel 3 gaan we nog iets dieper in op wat een agile levensstijl voor werkgevers betekent. 

Pensioneren

It’s not the years in your life that count, it’s the life in your years

Gefeliciteerd! Je hebt de periode leren doorstaan en het werkende leven overleefd. Het is nu tijd om te genieten van je welverdiende pensioen. Ik heb een aantal collega’s met pensioen zien gaan gedurende mijn eerste werkende periode en ik vond dat altijd zo’n cool moment. Promoties, reorganisaties, managementrollen, afscheid nemen van collega’s, andere banen, bezuinigingen. Ze hebben het allemaal gezien en nu is het tijd om andere dingen te gaan doen. Die zorgen laten ze op kantoor achter. Op LinkedIn staat een filmpje van een werknemer van Aegon die met pensioen gaat. Het hele bedrijf staat in de ontvangsthal voor deze persoon te applaudisseren. Wat een heerlijk moment, zo verdiend. 

Toch zijn er een aantal reden waarom je ik het je niet aanraad te wachten op dat applaus:

 • De pensioenleeftijd zal op blijven schuiven
 • De leeftijdsverwachting blijft stijgen
 • Het halen van de eindstreep is onzeker

De pensioenleeftijdsverwachting

Om eerlijk te zijn ben ik, net als veel van mijn leeftijdsgenoten, niet echt bezig met mijn pensioen. Ondanks dat het voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show is, denk ik dat het het fijn is dat er aan een stukje zekerheid voor onze toekomst wordt gewerkt. Zonder dat wij hier zelf al te veel bij stil hoeven te staan. 

Sinds de invoering van de Algemene Ouderdoms Wet (AOW) in 1956 is er veel geklust aan de wet maar ook aan de wereld. Het pensioenstelsel is een speerpunt in alle verkiezingen en dat is maar goed ook. Nederland is aan het vergrijzen en onze levensverwachting ligt hoger dan ooit tevoren en zal de komende jaren alleen nog maar stijgen. Tot 2040 neemt de leeftijdsverwachting in Nederland met meer dan vier jaar toe naar bijna 86 jaar en het aantal honderdjarigen zal tegen die tijd verviervoudigd zijn.°8 De AOW leeftijd zal waarschijnlijk nog wel vaker op gaan schuiven in de komende decennia, daar zullen we mee moeten dealen. Iemand die nu geboren wordt moet langer in leven blijven en waarschijnlijk ook een stuk langer werken om aanspraak te kunnen maken op het reguliere pensioen. Die moet de regenboog een stuk langer in de gaten houden voordat er een pot met goud gevonden wordt.

Ik zal de vraag of dit eerlijk is niet verknoeien met een antwoord maar het vergroot wel iets wat ik de ‘pensioen patstelling’ noem.  De patstelling bestaat uit drie elementen: tijd, middelen, en energie. 

Als jongere beschik je over alle tijd en energie van de wereld. Het ontbreekt je alleen aan de middelen om optimaal te genieten van het leven. Als volwassene ontbreekt het je dan weer aan tijd omdat je fulltime werkt voor de middelen en misschien ook nog eens kinderen hebt. Zodra je dan eindelijk met pensioen bent en beschikt over de middelen, de tijd, versleten knieën en een slechte conditie, blijkt het beklimmen van de Mt. Everest toch niet zo’n goed idee meer.

Agile Leven leert je om slimmer naar je middelen te kijken en energie te steken in het periodiek vrij maken van meer tijd waardoor je als volwassene de pensioen patstelling kunt doorbreken. 

De ‘eindstreep’ halen

Het leven is geen nulsomspel. Het is ons niets verschuldigd en alles gaat zoals het gaat. Soms terecht, zodat alles zin lijkt te hebben, en soms zo onterecht dat je aan alles gaat twijfelen. Ik trok het masker van het gezicht van het lot af en vond daarachter alleen het toeval. 

Benedict Wells – Het einde van de eenzaamheid

In mijn examenjaar was er nog iemand die de school zou verlaten die zomer; meneer Meerkerk. 

Een leraar die al zolang op de school werkte dat zelfs mijn moeder nog les van hem heeft gehad. Naast bevlogen leraar aardrijkskunde was hij ook keuzebegeleider voor de vervolgstudie. Zijn betrokkenheid heeft mij heel erg geholpen bij het maken van een studiekeuze. 

Meneer Meerkerk ging met pensioen en ik ging Bedrijfskunde studeren. In het begin van mijn studiejaar hoorde ik dat zijn langverwachte pensioen na een kort ziekbed maar één maand heeft geduurd. 

Een paar jaar later was ik druk met het afronden van mijn studie en maakte ik lange dagen op de universiteit. Overdag studeren en in de avond interessante events of gewoon gezelligheid. Onderweg naar het station kwam ik altijd langs het kantoor van de coach van ons hockeyelftal. Vrolijk zwaaiden we naar elkaar, af en toe maakten we een praatje. Als ik laat terug kwam van de universiteit en ik weer langs het kantoor liep zat hij er nog steeds. Ik weet natuurlijk niet wat hij in de tussentijd allemaal deed maar ik had toch heel veel bewondering voor die toewijding. 

Na een uitwedstrijd, die we hadden gewonnen, zaten we op de terugweg met zijn tweeën in de Suzuki Alto en hadden het naar aanleiding van mijn aanstaande wereldreis over goede ideeën voor de toekomst. Over opvoeden, beleggen, en natuurlijk ook hockey. 

Vlak nadat ik terug was van mijn wereldreis kreeg ik een telefoontje van mijn broertje. Hij was in tranen: 

“Ro, dit ga je niet geloven. Peter is plotseling overleden.”

Ik was gesloopt, baalde dat ik hem niet meer had gesproken na mijn terugkomst. Deze man had het zo verdiend om nog lang te leven en een lieve, gezellige opa voor zijn nog niet geboren kleinkinderen te zijn zoals hij ook onze lieve, gezellige coach was. Ondanks dat onze band niet verder ging dan coach, speler, en een gezellig praatje deed dit oneerlijke verlies onverwacht veel pijn. 

Het was mij wel duidelijk geworden dat het leven net zo oneerlijk en willekeurig is als de bingo in het bejaardentehuis bij jou om de hoek. Je kunt niet voorkomen dat je eerder overlijdt dan de gemiddelde levensverwachting maar je kunt je leven wel zodanig aanpassen en inrichten dat je je pensioen naar voren kunt halen om te werken aan je dromen.

Dromen

Don’t be afraid to fail big, to dream big, but remember, dreams without goals are just dreams.

Denzel Washington 

Dromen zijn onlosmakelijk verbonden met het pensioen. Iedereen heeft het wel eens gehad over de dromen die gerealiseerd zouden worden zodra het pensioen eindelijk daar is. Mensen zitten vol met dromen maar niet iedereen doet een poging om die dromen waar te maken. En dat vind ik zonde. Waar van gedroomd wordt is vaak beter en mooier voor de wereld dan waar aan gewerkt wordt. 

Het was mijn droom om dit boek te schrijven en ik ben er nu voor gegaan. Alle twijfels zijn de revue gepasseerd. ‘Wie zit er op dit idee te wachten?’, ‘Wat gaan mensen ervan vinden?’, ‘Is het wel handig om nu te stoppen met werken?’. Hoe krijg je dat stemmetje, ik noem hem altijd Rupert, op je schouder stil?

Nog een reden om je droom niet uit te stellen: misschien is je droom je droom wel helemaal niet. Ik had een collega die samen met zijn vrouw altijd al een camping in Frankrijk had willen runnen. Hij is ervoor gegaan, chapeau! Maar na twee jaar waren ze erachter gekomen dat het toch wel een inbreuk op je privacy is om elk moment van de dag gestoord te worden door campinggasten met vragen over wc-rollen, ontbrekende animatie, of andere vakantieperikelen. Droom armer, ervaring rijker. Weten wat je niet wilt is vaak net zo waardevol als weten wat je wel wilt. Stel je eens voor dat deze collega had gewacht tot zijn pensioen met het openen van die camping, hoeveel alternatieven kun je nog waarmaken als je eind zestig bent? Dat is precies de gedachte achter Agile Leven: experimenteer met je dromen, ga ermee aan de slag, en blijf je ideeën over wat jij wilt continue toetsen. 

In stap 2 van Agile Leven zetten we je dromen op papier (wat al een hele stap is), leren we hoe we Rupert stil kunnen krijgen, en in de stappen 3, 4, en 5 kijken we hoe je het pad van droom naar realiteit kunt bewandelen zodat je niet meer hoeft te wachten op je pensioen. 

Agile

Wat is dat hele Agile gebeuren nou precies? Agile is een methodologie, speciaal bedacht voor de ontwikkeling van software, waarbij de focus ligt op een iteratieve en incrementele benadering.°9 In gewone mensentaal betekent dit dat als er in teams agile wordt gewerkt, dat deze teams er naar streven om eens in de zoveel tijd ook echt iets op te leveren. Maar dat is toch logisch? 

Je zou zeggen van wel maar voordat Agile om de hoek kwam kijken werd er vooruit gepland alsof project managers een glazen bol hadden waarin ze precies konden zien wat de klant wilde hebben. Er werd een tijd lang druk ontwikkeld zonder tussentijds iets op te leveren waarvan de klant kon zeggen: ‘Nu zit je in de juiste richting’, ‘Printfunctionaliteit hoeft niet, we gaan namelijk paperless’, of ‘Ik wil een knop hebben waarmee ik in één keer mijn klantinformatie op het dark web kan aanbieden voor superveel bitcoin’. Zonder deze directe feedback was er vaak een mismatch als het product eindelijk werd opgeleverd. Frustrerend voor degenen die het hebben ontwikkeld en frustrerend voor degenen die het moeten gebruiken. Die manier van werken wordt de watervalmethode genoemd, het product kan pas in gebruik genomen worden wanneer alle fases uit het proces één voor één zijn afgerond. Dit is vergelijkbaar met het patroon van ‘leren-werken-pensioneren’, waarin je pas met pensioen kan zodra je de fases daarvoor hebt afgerond. 

Toen was daar ruim twintig jaar geleden ineens Agile waarbij het team meer vrijheid van werken heeft, er veel vaker werkende delen van het product worden opgeleverd, waarbij er beter naar de klant wordt geluisterd, en waarbij verandering wordt omarmd. Agile bestaat uit deze vier voorgaande waarden en nog eens twaalf principes die zijn samengevat in het Agile Manifesto. °10

Deze manier van werken zorgde dat er veel eerder in het proces duidelijk werd dat het team op een verkeerd spoor zat. In agile teams wordt er meestal elke twee weken een werkend product opgeleverd waar de klant direct feedback op kan geven. Het maakt je proces en je aannames ineens zichtbaar. In feite zet je hiermee je koplampen aan wanneer je door een donkere tunnel heen rijdt in plaats van op goed geluk hopen dat je nog op de juiste weghelft zit.

Als student kreeg ik al te maken met Agile en in mijn werk als consultant heb ik altijd Agile gewerkt met behulp van Scrum; een toepassing van Agile. Zoals bepaalde applicaties speciaal voor het iPhone besturingssysteem worden gemaakt, zo is Scrum een toepassing die gebruik maakt van de principes van Agile. Scrum biedt een handig en compleet framework waarmee de Agile waarden en principes nog makkelijker toe zijn te passen. 

In deel 2 kom je hier lezenderwijs vanzelf meer over te weten. Tijd dus om de ‘leren-werken-pensioneren’ cyclus achter ons te laten en erachter te komen hoe je in 7 simpele stappen jouw agile levensweg uitstippelt!


15 comments

 1. Peter

  Leuk om te lezen en je bent behoorlijk op dreef! Mooi hoe je vanuit eigen ervaring het verhaal persoonlijk maakt en onderwerpen waar vele boeken over zijn geschreven (bv Agile) in simpele woorden uitlegt. Quotes tussendoor zijn super en passen goed in het verhaal.
  Ik merk tijdens het lezen wel dat ik benieuwd raak naar waar je je inspiratie vandaan haalt, welke boeken lees je dan over die ninja of welke mensen spreek je daarover?
  Kijk uit naar de volgende sprint van je boek!

  1. Rowan

   Hey Peter, het doet me goed dat te lezen! Inspiratie voor dit eerste deel heb ik vooral gehaald uit gesprekken met mensen naar aanleiding van mijn eerste post op LinkedIn en vanuit gesprekken met vrienden en kennissen. Over drie weken staat het volgende stuk online!

 2. Fernando

  Super mooie opening, erg knap hoe je pakkend levenservaringen en voorbeelden formuleert! Ben benieuwd naar de 7 agile stappen.
  Ga zo door!

  1. Rowan

   Thanks Nando, tof om te horen! (=

 3. Peter

  Hi Rowan, ik heb dit eerste deel met veel plezier gelezen. Je schrijft op een manier die makkelijk leest en uitnodigt om verder te lezen. Vermakelijk maar toch met inhoud, theoretische onderbouwing afgewisseld met persoonlijke ervaringen een beetje humor en pakkende quotes. Een top combi! Ik vind het echt geweldig wat je doet, hier zouden vele van ons, jong en oud, een voorbeeld aan kunnen nemen. Persoonlijk zit ik nu in een situatie waarbij jouw boek voor mij op een mooi moment komt. Na 22 trouwe dienstjaren vol passie en overtuiging aan de kant gezet door een van de grote bouwbedrijven van Nederland. Functie opgeheven was de korte boodschap! Was mij dit overkomen als ik mijn leven agile had ingericht? Een vraag die bij me opkomt en een les die ik hoop te gaan leren door je te blijven volgen en de rest met grote interesse te lezen. Geweldig man, ga zo door!!

  1. Rowan

   Ha Peter! Bedankt voor je uitgebreide reactie, mooie complimenten. Dat is super motiverend tijdens het schrijfproces, ik blijf zeker zo doorgaan!

   Wel vervelend om te horen dat na zoveel jaren trouwe dienst jouw functie bovenop de verkeerde stapel terecht is gekomen… Goeie vraag of dat ook was gebeurd als je je leven agile had ingericht.
   Ongeacht levensstijl denk ik dat het iedereen kan overkomen maar doordat je lichter en wendbaarder in het leven staat de impact van zulke tegenvallers lager zal zijn. Daar kom ik in de volgende stukken zeker nog op terug.

   Voor nu in ieder geval veel succes bij alles wat erbij komt kijken!

 4. YR. Bianchi

  Leuk stuk Ro.. ben benieuwd naar de rest, vooral naar je ideeën over hoe je Agile zou moeten leven met een klein ventje als Sepp, die overigens met gemak over Rupert heen schreeuwt 🙂

  1. Rowan

   Dankjewel Mr. Bianchi! Als je een klein ventje hebt dat over je twijfels om Agile Leven heen schreeuwt dan ben je al aardig op weg;)

   In deel 2 ga ik aandacht besteden aan het Agile Leven met kinderen, stay tuned! =)

 5. Joom

  Rowan, ik vind t een mooie start!

  Misschien interessant om uit te diepen wat overeenkomsten/verschillen zijn tussen review/customer feedback phase in agile development en jouw invulling met korte regelmatige pensioen periodes.
  Misschien is zelfs t woord pensioen te heroverwegen?
  Ook de vraag: wie is de klant in Agile Leven? Jijzelf, Sepp, … etc?

  Ik kijk uit naar meer 😉

  1. Rowan

   Goede punten Joom! Ik kijk ernaar uit om het hier over een paar weken uitgebreid over te hebben!

 6. Renate

  Hoi Rowan, je manier van schrijven is heerlijk om te lezen en je ideeën zijn zo gek nog niet. Ik ben niet zo van de veranderingen dus ben bang dat het niks voor mij is, en met 2e is ook leuker dan alleen. Maar ik zou het zeker mensen aanraden om het te proberen, een “vaste” baan tot aan je pensioen kan altijd nog. Kijk al uit naar het vervolg.

  1. Rowan

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie Renate! Wie weet begint het na deel 2 wel te kriebelen;)

 7. Bas

  Tof man Rowan dat je hier echt aan begonnen bent en dit doet. Ik denk dat veel mensen waaronder ikzelf vaak nadenken over waarom bepaalde zaken in de maatschappij gaan zoals ze gaan. Maar weinig mensen durven echt de stap te maken om er iets aan te willen veranderen, dus bij voorbaat respect.
  Ik ga de delen van je boek met veel interesse volgen en lezen. Het leest in ieder geval lekker makkelijk weg!

  1. Rowan

   Hola Bas! Wat leuk om hier een reactie van je te ontvangen nadat we het met O&N kort over Agile Leven hebben gehad, wordt zeer gewaardeerd! Ik blijf mijn best doen en wie weet lopen we elkaar met deze O&N weer tegen het lijf en praten we verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *