Agile leven, waarom wachten op je pensioen?

Meerdere pensioenen in één leven

Sinds een paar weken ben ik gestopt met werken. Voor altijd? Dit keer niet. Mijn allereerste pensioen duurt ‘slechts’ vijf maanden. 

Tijdens deze periode ga ik niet achter de geraniums zitten en ik ga ook niet op zoek naar mezelf maar ga ik op zoek naar antwoorden (en bezwaren) op de vraag in hoeverre een wendbaar leven, met meerdere pensioenen, mogelijk is door hier het Agile concept op toe te passen. 

Het idee

Op de middelbare school is het de bedoeling dat je zo rond je zestiende al kiest wat je de rest van je leven zou willen doen. Na een paar jaar studeren ben je dan klaar met die opleiding en is het tijd om een baan en industrie te kiezen waar je vervolgens nog zo’n 50 jaar in kunt blijven werken.

Met een pensioenleeftijd die voortdurend lijkt op te schuiven, de vergrijzing en een almaar hogere levensverwachting, kennissen die het pensioen überhaupt niet hebben gehaald, een stijgend aantal burn-outs, en meer behoefte aan een goede balans tussen werk en privé, is nu het moment om na te denken over een andere manier van leven.

Agile Leven

In plaats van 40 tot 50 jaar werken, leven in cycli (zogenaamde ‘sprints’) van 2 tot 5 jaar. Tijdens elke sprint probeer je je vooraf geplande doelen te realiseren om daarna een moment van rust te nemen en terug te kijken op wat je allemaal hebt bereikt, de ‘retrospective’. Op deze manier heb je eens in de zoveel tijd een bewust moment om, indien nodig, bij te sturen in je carrière. Deze inzichten gebruik je weer om te plannen wat je in je volgende sprint zou willen bereiken. 

Experts

De komende maanden ga ik intensief bloggen, schrijven, lezen, en interviewen over Agile Leven, met als eindresultaat een boek getiteld, houdt u goed vast, “Agile Leven”. 

Zoals je tijdens het lezen van dit artikel misschien al hebt gedacht, zitten er ongetwijfeld een aantal haken en ogen aan deze levensstijl. Aangezien ik een toch wel erg volledig handboek voor een Agile Leven wil opleveren kom ik graag in contact met connecties in een van de volgende rollen: 

 • Pensioenadviseurs
 • HR managers/experts
 • Burnoutexperts/adviseurs/coaches
 • Financieel planners
 • Agile Coaches
 • Ervaringsdeskundigen sabbatical

Ken jij iemand in deze rol, of ben jij iemand in deze rol? Of denk je: “Hey! Je vergeet nog iets!”, of “Heb je hier wel aan gedacht?”, of “Veel succes, pensionado/loser/Rowan!”? Laat het mij dan even weten in de comments of stuur mij een privéberichtje, dan praat ik graag met je verder! 

2 comments

 1. Romy

  Geniaal. Ik ga je volgen!

  1. Rowan

   Dankjewel Romy! =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *